Köpa aktie (Gratis-analys 1/2)

Idag tänkte jag bjuda på en gratis-analys där jag diskuterar hur man bör tänka när det kommer till köpbeslut på börsen med hjälp av analyser (baserade på antaganden). Tänkte även bjuda på en backtesting så ni ser vad det är för typ av analyser mina prenumeranter får ta del av.

Vi kan börja med att fråga oss själva hur vi avgör ifall vi skall köpa en aktie eller ej, handlar vi exempelvis enbart på känslor? Jag gjorde själv felet under ungefär sju år då jag läste massa nyheter och tips från olika källor för att jag trodde att dessa personer visste hur framtiden skulle se ut (nästan aldrig några riktiga analyser som låg bakom dessa tips utan enbart vilda gissningar om hur framtiden kanske ser ut för bolagen). Det är först det här året som jag utvecklade min egna modell och kan säga att min avkastning har förändrats drastiskt.

Nu skulle jag ALDRIG köpa aktier baserat på en analys baserat på gissningar utan vill ha data på huruvida sannolikheten är stor eller liten för en uppgång baserat på historiskt data och för er som säger att inte beslut kan tas med hjälp av historisk data har fel. Hur vi människor beter oss på marknaden ändras inte då det mesta av våra psykologiska beteenden är hårdkodade i vårt DNA. Därför kan vi alltid kolla vad som skett historiskt för att se vad som med stor sannolikhet bör ske i framtiden dock så är det viktigt att förstå att inget är säkert men vi skall vara nöjda om vi enbart kan ha en fördel genom att veta vad som är lite mer säkert att ske (större sannolikhet för uppgång gentemot nedgång). En annan sak som jag inte gillar med analyser som inte använder statistik utan bara massa antaganden är att det är svårt nog att veta utfallet av en parameter så då är frågan hur vi kan förvänta oss att någon människa skall veta utfallet av många parametrar som påverkar exempelvis ett företag (höjd ränta, konjunkturen, växelkurs m.m.).

En annan sak som vi alla bör tänka på är att vi bör göra sådant som gynnar våran avkastning. Jag har exempelvis alltid suttit och läst kommentarer och dylikt på olika forum för bolag som jag äger (kollar alltid nyheterna samt forumen på kvällen för att se vad som hänt under dagen) men igår insåg jag vilken slöseri med tid som det är. Anledningen till varför är för att det allt som oftast är två grupper som hänger i forumen för olika bolag och dessa är antingen de som äger bolagen och enbart kan se positivt på bolaget eller så har vi de som inte äger bolagen och som bara kan se negativt på bolagen i fråga, jag önskar att det kunde utbytas mer matnyttig information och inte enbart påhopp samt så ensidig attityd beroende på om man äger eller inte äger aktier i bolagen. Så idag är första dagen (sedan jag började med ett ISK och handla aktier på Avanza vilket är sedan 2014) som jag inte hänger i forumen och mitt tips till er alla är att försöka att hålla er borta då det får er att inte tänka så mycket på vad alla andra tycker och känner samt så kan ni lägga den tiden på något som verkligen ger er en fördel vilket är att läsa böcker.


Men men vi börjar med förra månadens gratis-analys som var på Sinch då såg aktien ut som nedan och jag kom fram till att vi hade en edge genom följande tabell som min modell fick fram.

Idag ser aktien ut som nedan:

Avkastningen är alltså ungefär 18 % (1230-1040)/1040*100 så det var en lyckad backtesting, lägg märke till att edgen aldrig påverkas av mina åsikter utan har vi en edge så har vi en edge.

En annan aktie som jag nyligen gjorde en analys på som mina prenumeranter kunde se var på Stillfront som jag själv äger (gick in efter just den senaste analysen).

Jag gick in första gången i aktien efter att jag gjort backtesting vilket visade att ifall jag köper och behåller 126 handelsdagar (6 månader) så har jag 83 % vinstaffärer samt cirka 37 % avkastning. Så visste redan i slutet av april att jag skulle sälja Stillfront i oktober. Nu är jag dock inne igen efter att jag gjort en ny backtesting vilket visade att vi hade en stor sannolikhet för uppgång. Vill ni själva ha tillgång till dessa tabeller som baseras på data och inte mina åsikter så måste ni prenumerera.


Idag har jag gjort backtesting på SAS som ni kan se nedan.

Vi rör oss i något som liknar en volatilitetskontraktion (svängningarna blir mindre och mindre) och min gissning är att vi skall få en uppgång för att sedan fortsätta i den negativa trendkanalen. Dock så lever jag som jag lär och tar aldrig beslut enbart på åsikter utan här måste vi göra beräkningar och låta faktisk data säga ifall det finns en stor sannolikhet för fortsatt uppgång eller ej. Jag drar mig inte ifrån att köpa på botten ifall beräkningarna visar att vi har en edge men att enbart köpa för att en aktie gått ned och för att man hoppas på att det skall bli en kraftig rörelse på uppsidan är något jag absolut inte sysslar med. För att en aktie skall få en plats i min portfölj så måste siffrorna från statistiken leverera och räcker inte med att känslorna övertygar mig.

Idag korsade MA5 MA10 i SAS men som vi ser ovan så har vi ingen edge då andelen vinstaffärer inte är minst 70 %. För er som inte förstår siffrorna så säger exempelvis raden 1 år följande: Att ifall vi köpt SAS nästkommande handelsdag när MA5 korsat MA10 och behållit positionen i 253 handelsdagar så har ungefär 4 av 10 affärer varit positiva.

Har dock gjort backtestingen på den här signalen tidigare och då såg det ut som följande:

Så vi kan se att på kort sikt så har andelen vinstaffärer ökat vilket är bra och ifall aktien börjar leverera så kan vi säkert få se en edge i siffrorna dock så måste vi ta oss upp från ca 50 % till 70 % så det lär ta ett tag innan vi får se en edge i SAS.

Sist men inte minst vill jag önska er som inte prenumererar en god jul då vi inte hörs imorgon men till mina prenumeranter samt er som börjar prenumerera nedan säger jag följande – på återseende imorgon då det är dags för veckans önske-analyser.

Prenumerera för att lämna önskemål på aktier inför imorgon som ni vill ha analyserade samt för att kunna läsa de tre önske-analyserna imorgon

De saker jag listar nedan är sådant jag erbjuder, vill dock aldrig känna att tjänsten inte utvecklas så kommer hela tiden jobba på nya saker. 

  • 28 (lägger ut tre under inläggen vid namn ”Veckans önskemål”) statistiska analyser per månad i stället för två för er som inte prenumererar (samt så kommer jag alltid se till att analyserna kommer ut innan öppning så att ni hinner lägga era handelsordrar på aktiemarknaden).
  • Full transparens genom att jag i slutet av varje månad delar med mig av min portfölj (visar även summan jag äger).
  • Varje vecka kommer jag även analysera tre önskemål som ni får rösta fram.
  • Ett sätt att göra er till bättre investerare då ni inte handlar med känslor utan med data.

Kostnaden är 399 kr/månad fram till ni säger upp tjänsten.

Övrig information: Du kan säga upp din prenumeration omedelbart när så önskas och du debiteras därmed inte igen. All betalning sker genom Stripe som är PCI-certifierad vilket innebär att säkerheten är bland den högsta inom betalningsbranschen.

Min portfölj (som ni kan se ifall ni prenumererar) så att ni ser att jag lever som jag lär!

Backtesting på Sinch (Gratis-analys 2/2)

23 reaktioner till “Köpa aktie (Gratis-analys 1/2)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: