Sluta vara ett stort ego på börsen (Gratis-analys 1/2)

Igår så stängde Amazon över MA20 så har kollat om vi har en edge i aktien eller ej. Innan jag hoppar ned i dagens analys vill jag dock kommentera en artikel jag nyligen läste.

Jag tycker att det ovan ger en fel bild av hur man kan förvänta sig att sin portfölj skall fungera och risken är att man inbillar sig att man skall hitta en strategi som gör så att man alltid är en vinnare och aldrig säljer med förlust, dock är det omöjligt att ALLTID vara en vinnare och det gör så att man riskerar att hoppa mellan strategier vilket är förödande för portföljen. Det skulle dock kanske vara möjligt att alltid vara en vinnare ifall man har en väldigt lång tidshorisont då aktiemarknaden har en positiv drift uppåt överlag dock så förutsätter det att man har en tidshorisont som sträcker sig väldigt lång bort (troligtvis längre bort i tiden än vad man kommer leva).

Tänk exempelvis om en investerare hade köpt Fingerprint samt Ericsson när dessa befann sig vid toppnivåerna nedan.

Det finns såklart en sannolikhet att dessa aktierna återigen kommer handlas omkring toppnivåerna men tidshorisonten är antagligen väldigt lång innan man kan sälja med vinst om man köpte vid toppen. Jag tror knappast att personer som är intresserade av börsen (jag själv inräknat) har en tidshorisont som sträcker sig över exempelvis 40 år när man går in i ett bolag utan man gillar att känna sig aktiv och har oftast en tidshorisont på max ett år och då är det galet att tro sig kunna enbart sälja med vinst (då vad som helst kan ske på en så kort tid som ett år).

Kan passa på att nämna även en annan person som jag lyssnade mycket på förut men som har en konstig inställning till börsen enligt mig och det är Kavastu. I följande klipp berättar han följande saker om sig själv:

  • ”Jag går inte på nitar”
  • ”Överpresterar hela tiden”
  • ”Sopar jag banan av index”
  • ”Sen 2009 har jag slagit över 1000 %”
  • ”Låg risk, 50-60 aktier”

Jag kan köpa de fyra sista punkterna ovan dock är dessa påståenden ganska anmärkningsvärda men inte omöjliga men den första punkter ”Jag går inte på nitar” skulle jag anse är struntprat då alla går på nitar och de personer som påstår sig inte göra det skall man inte lita på blint. Aktiemarknaden är till för folk som vågar ta risk (annars finns sparkonton) och för att man riskerar sina pengar så får man en belöning i form av en avkastning och då är det ju ganska uppenbart att man någon gång kommer gå på en nit (för annars finns det ju ingen risk och man skulle kunna förvänta sig att få den riskfria räntan som avkastning och då är det svårt att uppnå följande ”Sen 2009 har jag slagit över 1000 %”).

Så mitt tips till alla er är att inte vara ett så stort ego på börsen och tro att ni är odödliga för ingen vet vad som kommer ske i framtiden och det finns alltid en risk när man investerar på marknaden, sist men inte minst skall ni inte tro att ni kan övervinna osäkerheten och att ni alltid skall komma ut med vinstaffärer!

Det finns alltid en osäkerhet och det enda vi kan göra är att räkna på sannolikheter för att tygla osäkerheten så gott man kan (dock kan vi aldrig tygla den helt), därför jag alltid använder statistik då jag vet att jag kan förvänta mig minst 70 % vinstaffärer då jag enbart går in i bolag som har minst 70 % vinstaffärer historiskt när en viss signal visar sig, det gör så att jag handlar mer systematiskt och inte kopplar utfallen till mitt ego då jag vet att man aldrig kan förutspå vad som skall ske eller alltid få en vinstaffär.


För er som inte förstår vad ni skall använda min modell till eller varför den är bra så skall jag försöka förklara det nedan:

Min modell bygger på att jag använder historisk data för att räkan ut ifall sannolikheten är stor för uppgång när en viss signal visar sig i en aktie. Det skall inte förvåna någon att framtiden oftast är en återspegling av historien då mönstren upprepar sig, vad vi kan göra då är att exempelvis kolla vad som skett historiskt när en signal visat sig i en aktie och se hur avkastningen varit när man behållit aktien i olika tidsperioder.

Här kan vi exempelvis se en analys som jag gjorde för mina prenumeranter i mitten av februari som kollade hur avkastningen varit för Addnode när man köpt aktien nästkommande handelsdag efter att den föregående dag handlats över MA200 (positiv grundtrend) samtidigt som den kan anses ”översåld” (RSI-14 under 35) och då ser vi klart och tydligt att ifall aktien köps nästkommande handelsdag och behålls i 253 handelsdagar så har vi historiskt haft cirka 71 % vinstaffärer. Då vet man exempelvis att man kan ta en position nästkommande dag och behålla den i 253 handelsdagar och förvänta sig att den med 71 % sannolikhet kommer avslutas som en vinstaffär. Hade man i stället behållit aktien i enbart 10:e handelsdagar så hade den sannolikheten enbart varit 35 %. Så det visar hur viktigt det är att förstå och investera med hjälp av sannolikheter. Det är bland annat dessa tabellerna ovan samt verktyg för hur ni skall räkna ut när aktierna skall säljas som ni får om ni prenumererar.

Här nedan ser ni vad mina prenumeranter tycker om tjänsten

Glöm inte att prenumerera på min tjänst innan onsdag nästa vecka för då är det som vanligt dags för mig att visa upp portföljen samt göra en månadsuppdatering inför mina prenumeranter.


Sist men absolut inte minst så är det dags för dagens backtesting som är på Amazon. Vi kan se hur aktien ser ut nedan:

Här har vi en symmetrisk triangelformation (bullish sådan då vi kommer från en uppgång) som vi fått ett utbrott från dock på nedsidan vilket inte är så vanligt då vi i 63 % av fallen brukar få ett utbrott på ovansidan i stället (källa), så min gissning är att vi kanske fått ett falskt utbrott och skall ta oss in i triangeln återigen. Igår stängde aktien över MA20 efter att handlats nedanför MA20 så därför har jag gjort backtestingen på signalen priset stänger ovanför MA20 för att se om sannolikheten är stor för uppgång framöver eller ej.

Vi kan se att vi har en edge i Amazon då vi i 77,27 % (är större än mitt minimum på 70 % som är mitt krav för att det skall kallas edge) av fallen historiskt haft en vinstaffär när vi köpt aktien nästkommande handelsdag efter att den stängt ovanför MA20 och därefter behållit den i 253 handelsdagar.

In och prenumerera om ni vill få dessa analyser (med tabellerna) fem gånger i veckan.

Logga in för att lämna önskemål inför veckans önske-analyser

De saker jag listar nedan är sådant jag erbjuder, vill dock aldrig känna att tjänsten inte utvecklas så kommer hela tiden jobba på nya saker. 

  • 28 statistiska analyser per månad (kommer alltid se till att analyserna kommer ut innan öppning så att ni hinner lägga era handelsordrar på aktiemarknaden).
  • Full transparens genom att jag i slutet av varje månad delar med mig av min portfölj (visar även summan jag äger).
  • Varje vecka kommer jag även analysera tre önskemål som ni får rösta fram.
  • Ett sätt att göra er till bättre investerare då ni inte handlar med känslor utan med data.

Övrig information: Du kan säga upp din prenumeration omedelbart när så önskas och du debiteras därmed inte igen. All betalning sker genom Stripe som är PCI-certifierad vilket innebär att säkerheten är bland den högsta inom betalningsbranschen.

Vikten av att veta sannolikheten för uppgång (bonusinlägg)

Triangelformation i fastighetsbolaget (Gratis-analys 1/2)

Lika viktigt att veta sannolikheten för nedgång som för uppgång (Gratis-analys 2/2)

Fyll i er e-post nedan för att få notiser om när mina gratis-analyser kommer ut (max två analyser per månad).

Bearbetar …
Klart! Du är med på listan.

28 reaktioner till “Sluta vara ett stort ego på börsen (Gratis-analys 1/2)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: