Varför använda backtesting? (Gratis-analys 2/2)

Idag har jag gjort backtesting på två bolag. Ett som heter Net Insight samt ett annat vid namn Wallenstam. Tänkte använda dessa som ett praktexempel på varför vi aldrig skall investera utan att ha ett ordentligt underlag vid våra beslut.

I Wallenstam korsade MA20 MA50 idag vilket brukar ses som ett styrketecken. Det finns tillgänglig data från år 2000 så det här är ett idealiskt fall för att visa hur två aktier som har samma förutsättningar ändå kan avvika stort från varandra i avseende på sannolikheten för fortsatt uppgång när det kommer till en och samma signal. Vill påpeka att när jag gör backtesting så skriver jag alltid om signaler som har skett den senaste handelsdagen för att mina prenumeranter skall slippa leta efter signaler själva samt kunna ta position nästkommande handelsdag. Den enda dagen som är avvikande mot det är den dagen jag ger önskeanalyser för då gör jag backtesting på signaler som inte skett ännu. Idag har jag som alltid en signal som har skett i Wallenstam men bjuder även på en backtesting på en signal som inte skett och det i Net Insight.


Vi börjar med backtestingen på Net Insight!

Här ser vi att aktien har befunnit sig i en negativ trend sedan 2017. Här kan det vara frestande att tänka att aktien bör stiga till omkring 9 kr (vid tidigare toppar). Men vi kan se att vi har att göra med en sjunkande triangelformation, vilket i 54 % av fallen (källa) brukar leda till ett utbrott på nedsidan från triangeln. Som jag alltid skriver till mina prenumeranter så är allt ovan enbart gissningar då vi inte har gjort någon faktisk analys utan bara slängt oss med lite antaganden.

Men hur ser det då ut ifall vi gör backtesting?

Vi kan se att vi inte har någon edge i Net Insight då andelen vinstaffärer inte är över 70 %. Så vårt förväntade värde (väntevärde) av att ta en position är negativt.

Lite kuriosa är att jag gjorde backtesting förra året (när jag hade börjat använda min modell) som visade att vi inte hade någon edge när MA50 korsar MA200 (gyllene kors) i den här aktien. Hur har den analysen gått?

Då stod aktien i 2,450 kr för att i nuvarande stund stå i 1,720. Alltså en avkastning på cirka -30 % [(1,720-2,450)/2,450]. Så analysen föll ut bra.

Så vi har alltså ingen edge i Net Insight när MA20 korsat MA50 och position tas nästkommande handelsdag. Sannolikheten för att få en vinstaffär beroende av när vi säljer aktien (de olika handelsdagarna i tabellerna är hur länge aktien hålls efter att position tagits) är inte stor med andra ord. Hur ser det då ut med Wallenstam som uppvisade den här signalen idag?


Ifall vi skall kommentera grafen ovan så ser vi att Wallenstam befann sig inom en stigande trendkanal mellan 2016-2019 och den trendkanalen fungerar nu som ett stöd. Så ifall aktien skulle gå ned så ser jag det som högst troligt att vi får ett återtest på kanalen för att sedan fortsätta upp. Men vad säger då backtestingen oss och är den och jag överens (i slutändan är det som alltid backtestingen som är avgörande ifall en position tas eller ej)?

Här kan vi se att vi har en edge i Wallenstam och det på hela 79 %. Så hade vi tagit 10:e affärer i Wallenstam när MA20 korsar MA50 så kan vi förvänta oss att 8 av dessa leder till vinst när vi säljer aktierna efter ett år.

Här ser ni varför det är viktigt att ta beslut baserat på dessa tabeller då vi gjort backtesting på två olika aktier men med samma signal (MA20 korsar MA50) där den ena har en edge samtidigt som den andra inte har det. Vill ni få tillgång till sådana tabeller inför varje börsdag (släpper dock tre under en och samma dag en gång i veckan när jag analyserar önskemål från mina prenumeranter) så är det lägligt att börja prenumerera. Sist men inte minst så är det dags för veckans önske-analyser imorgon så vill ni har möjlighet att skicka in aktier som ni vill önska backtesting på så börjar tiden rinna ut. Kommer även som vanligt visa min portfölj på söndag (sista dagen i månaden) som enbart är tillgängligt för mina prenumeranter.

Fick tips från en av mina prenumeranter att dela ett av mina gamla inlägg som går igenom hur min modell skall användas (bland annat hur man räknar ut exakta datumet som en aktie skall säljas). Inlägget finns på följande länk.

Sist men inte minst vill jag visa vad mina prenumeranter tycker om tjänsten med hjälp av bilderna nedan.

Logga in för att lämna önskemål inför imorgon

De saker jag listar nedan är sådant jag erbjuder, vill dock aldrig känna att tjänsten inte utvecklas så kommer hela tiden jobba på nya saker. 

  • 28 (lägger ut tre under inläggen vid namn ”Veckans önskemål”) statistiska analyser per månad i stället för två för er som inte prenumererar (samt så kommer jag alltid se till att analyserna kommer ut innan öppning så att ni hinner lägga era handelsordrar på aktiemarknaden).
  • Full transparens genom att jag i slutet av varje månad delar med mig av min portfölj (visar även summan jag äger).
  • Varje vecka kommer jag även analysera tre önskemål som ni får rösta fram.
  • Ett sätt att göra er till bättre investerare då ni inte handlar med känslor utan med data.

Kostnaden är 399 kr/månad fram till ni säger upp tjänsten.

Övrig information: Du kan säga upp din prenumeration omedelbart när så önskas och du debiteras därmed inte igen. All betalning sker genom Stripe som är PCI-certifierad vilket innebär att säkerheten är bland den högsta inom betalningsbranschen.

Vikten av att veta sannolikheten för uppgång (bonusinlägg).

Min portfölj så att ni ser att jag lever som jag lär!

Vad är en edge? (Gratis-analys 1/2)

Fyll i er e-post nedan för att få notiser om när mina gratis-analyser kommer ut!

Bearbetar …
Klart! Du är med på listan.

33 reaktioner till “Varför använda backtesting? (Gratis-analys 2/2)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: