Håll er borta från nyintroduktioner (Readly som praktexempel)

Är det något jag håller mig borta ifrån så är det nyintroduktioner då det just är en nyintroduktion vilket leder till att det inte finns någon historisk data att göra beräkningar på. Vet för några år sedan då jag själv skulle vara med i varenda tillgänglig nyintroduktion då det dels var hypat (gratispengar enligt många) samt kändes spännande. I nuläget kan jag inte minnas i vilken nyintroduktion jag senast var med i då det var några år sedan. Främsta anledningen till varför är just för att man inte har någon data att göra analysen på utan ”småsparare” tecknar oftast aktier med förhoppningen om att göra snabba klipp och följer flocken ifall det är ett hypat bolag. Är anledningen till varför man tecknar i en nyintroduktion enbart att man vill göra snabba klipp så är det lika dumt som att köpa en trisslott då man enbart chansar på att aktien skall gå upp.

Tycker även att det är synd att nätmäklare och nyhetssajter ger hypen kring nyintroduktioner bränsle genom att skriva mycket om just dessa och då oftast med en underliggande positiv ton (dock fanns det nyhetssajter som var skeptiska till att investerare skulle teckna i Readlys nyintroduktion).

Såhär ser Readlys resa ut än så länge:

Föga smickrande

Introduktionskursen var 59 kr och nu står aktien i 53,8 kr, alltså en avkastning på ca -9%.

Så min slutsats är följande, håll er borta från nyintroduktioner då det är som att köpa en trisslott då man inte kan göra backtesting eller räkna på saker.

Sist men inte minst så tänkte jag göra en uppdatering angående ett av mina innehav vilket är MIPS. Aktien gjorde i fredags en 200-dagars högsta så tänkte kolla vad statistiken säger angående ifall vi har en edge eller ej.

Jag gjorde en analys på MIPS i slutet av juni då aktien såg ut såhär:

Vi hade en edge då vilket följande tabell skvallrar om:

I nuläget står aktien i 400 kr så vi har en avkastning på ca 23 % ([400-325]/325). Den stora frågan är ifall vi fortfarande har en edge när aktien ser ut som nedan.

Vi kan se att vi befinner oss i mitten av en uppåtgående trendkanal och det kan avskräcka från att gå in i aktien dock så har vi fortfarande en edge enligt tabellen nedan. Anledningen till att jag inte markerat edgarna med 100 % är för att dessa innehåller alldeles för få datapunkter (3 samt 1) så kan handla om ren tur.

Fyll i er e-post nedan för att få notiser om när mina gratis-analyser kommer ut.

Bearbetar …
Klart! Du är med på listan.

En tanke på “Håll er borta från nyintroduktioner (Readly som praktexempel)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: