Du har inte råd att tveka på finansmarknaden (Gratis-analys 2/2)

När det kommer till finansmarknaden så har vi inte råd att tveka på oss själva, utan vi måste ha en tydlig strategi som vi slaviskt följer och inte låta känslorna styra våra beslut. Det är dock lättare sagt än gjort och vet själv att när man ser att alla andras portföljer/index går upp samtidigt som ens egna innehav går ned (så var det för mig i november förra året) så är det lätt att börja tveka på sin strategi och försöka hoppa till nästa tuva. Det är det dummaste man kan göra och tyvärr något som de flesta gör (gjorde själv så innan jag började handla enbart utefter min modell)… Det bästa man kan göra är att använda en strategi och verkligen ge den ett ärligt försök (inte ge upp efter några månader) för annars vet man inte huruvida den fungerar eller ej. Sist men inte minst är det viktigt att förstå att INGEN kan veta hur marknaden skall röra sig då det är omöjligt att förutspå framtiden, dock kan vi använda statistik eller liknande för att få en förståelse för vad som med stor sannolikhet kommer ske. Man får ofta läsa följande mening ”Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning” och det säger ju sig självt att inget är garanterat när det har med framtiden att göra dock skulle jag vilja byta ut den meningen mot följande:

Historisk avkastning är det bästa vi kan använda för att beräkna sannolikheten för utfall i framtiden.

Jag har handlat utefter min modell i över ett år (började med den i januari förra året) och kan se en drastisk förändring i många av mina nyckeltal som jag börjat mäta för att verkligen se att jag utvecklas. De sex åren innan jag började använda min modell så försökte jag leta i finanstidningar, bloggar, forum, poddar och dylikt efter tips på aktier som man borde köpa och det är verkligen ingen bra idé för hur skall någon annan kunna veta ifall en aktie är bra att äga eller ej om man inte har statistik eller liknande på att så är fallet? Ifall man lyssnar på andra som kommer med tips på aktier som man skall köpa så är det som att gissa att någon annans gissning (som oftast även den baseras på någon annans gissning) är rätt.. Tycker mig kunna se lite överhettningssignaler på marknaden då det finns personer som tipsar om aktier och garanterar en årsavkastning på 300 % eller dylikt (det visar bara på okunskap) och mitt tips till alla er är att håll er borta från dessa personer som tror sig kunna spå framtiden (för det kan ingen).

Jag slipper helt vara med i den här gissningsleken då jag enbart handlar utefter statistik och helt kopplar bort subjektiva åsikter samt känslor från investeringsbesluten, och det har funkat kanon än så länge. Jag delar alltid med mig av min portfölj i slutet av varje månad då jag tycker det är viktigt att vara transparent samtidigt som det är viktigt att visa att man lever som man lär. Då det inte är i slutet av månaden ännu så delar jag inte med mig av portföljen men kan ge en liten försmak av att jag i nuläget har cirka 86 % vinstaffärer (både öppna samt stängda positioner medräknat) vilket är långt över mitt mål på 70 % (går enbart in i aktier som har en sannolikhet på minst 70 % för uppgång så därför skall även jag ha 70 % vinstaffärer minst) och en medelavkastning på cirka 17,5 %.

Mina positioner i dagsläget

Då är det dags för dagens backtesting. Idag har jag kollat på signalen som baseras på både RSI-14 samt MA200. Det är en signal jag gillar då den fångar upp aktier som befinner sig både i en positiv grundtrend samt är översåld (fyndläge?).

Gjorde en analys förra veckan som baserades på den signalen och det var på bolaget Elekta. Aktien såg då ut som nedan:

För att i skrivande stund se ut som nedan:

Min modell visade att det fanns en edge vilket ni kan se nedan så den analysen föll ut bra, 7 % i avkastning än så länge (antalet handelsdagar har inte passerats ännu så vi har inte slutresultatet). Det visar återigen hur viktigt det är att använda statistik eller dylikt för att veta om dessa sannolikheter.


Idag har jag kollat på bolaget vid namn Sivers Semiconductors.

Här finns det flera olika saker som jag vill kommentera.

Vi kan börja med de röda pilarna som jag ritat ut som visar var aktien tidigare varit långt ifrån MA200 för att sedan återigen ta sig ned till medelvärdet (det är en sak jag alltid brukar tjata om till mina prenumeranter, att det aldrig är hållbart att en aktie handlas allt för långt ifrån just MA200 utan vi får alltid en rekyl nedåt för att skaka av oss överköptheten).

Vi kan även se att RSI-14 har kommit ned till ett område där indikatorn brukar vända vilket tyder på att aktien kan anses ”översåld” och rent intuitivt borde sannolikheten vara större för uppgång kontra nedgång.

Jag har ritat ut två blåa linjer som visar fibb-nivåer som aktier brukar vända på. Nivån 0,382 som vi befinner oss omkring nu säger att aktien har gått ned 38,2 % från den föregående botten (5 kr) till toppen (43 kr). Nivån 0,382 samt 0,5 fungerar som stöd för aktien samtidigt som vi befinner oss nära MA200 så aktien ser helt klart intressant ut. Men som jag alltid säger vill jag ha faktisk data på det också då allt ovan enbart är mina egna subjektiva åsikter.


I fredags så handlades RSI-14 på nivåer som brukar anses som översålda samtidigt som aktien handlas ovanför MA200, så därför har jag gjort backtesting på dessa signaler för att se huruvida vi har en edge eller ej när position tas nästkommande handelsdag och behålls olika tidsperioder.

Här kan vi se att vi har en edge i aktien (stor sannolikhet för uppgång) ifall position tas nästkommande handelsdag (efter att dessa signalen visat sig) samt behålls i 21 handelsdagar (en månad). Lite intressant att sannolikheterna sjunker ju längre tidshorisont man kollar på och kanske beror det på att vi kollar på en aktie som i nuläget är översåld och som sedan brukar rekylerar upp under den närmaste månaden för att sedan återigen fortsätta den negativa trenden.

Det här var allt jag hade att komma med idag och glöm inte att prenumerera ifall ni vill kunna läsa övriga backtestingar som jag gör!

På återseende imorgon!

Logga in för att lämna önskemål inför nästa vecka

De saker jag listar nedan är sådant jag erbjuder, vill dock aldrig känna att tjänsten inte utvecklas så kommer hela tiden jobba på nya saker. 

  • 28 (lägger ut tre under inläggen vid namn ”Veckans önskemål”) statistiska analyser per månad i stället för två för er som inte prenumererar (samt så kommer jag alltid se till att analyserna kommer ut innan öppning så att ni hinner lägga era handelsordrar på aktiemarknaden).
  • Full transparens genom att jag i slutet av varje månad delar med mig av min portfölj (visar även summan jag äger).
  • Varje vecka kommer jag även analysera tre önskemål som ni får rösta fram.
  • Ett sätt att göra er till bättre investerare då ni inte handlar med känslor utan med data.

Övrig information: Du kan säga upp din prenumeration omedelbart när så önskas och du debiteras därmed inte igen. All betalning sker genom Stripe som är PCI-certifierad vilket innebär att säkerheten är bland den högsta inom betalningsbranschen.

Vikten av att veta sannolikheten för uppgång (bonusinlägg).

Dags att återigen analysera Kancera (Gratis-analys 1/2)

Min portfölj

Fyll i er e-post nedan för att få notiser om när mina gratis-analyser kommer ut.

Bearbetar …
Klart! Du är med på listan.

17 reaktioner till “Du har inte råd att tveka på finansmarknaden (Gratis-analys 2/2)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: