Vilka av dessa påståenden passar in på dig? (Bonusinlägg)

  1. Du gör impulsiva köp på marknaden.
  2. Du köper för att alla andra köper.
  3. Du blir osäker på din investering och säljer direkt när du ser att avkastningen är negativ.
  4. Du känner dig i ofas med marknaden och säljer vid bottnar samtidigt som du köper vid toppar.
  5. Du håller dig aldrig fast vid en strategi under en längre period utan byter strategi hela tiden.
  6. Du kollar efter tips och dylikt på diverse sociala medier och förväntar dig att andra skall veta hur olika aktier skall utvecklas.

Det här är klassiska fel som alla gör som befinner sig på aktiemarknaden, tänkte gå igenom vardera punkt.

(1) Du gör impulsiva köp på marknaden

Jag tror vi alla någon gång har läst en analys som inte är underbyggd med siffror som säger köp, vilket får oss att kasta oss på köpknappen för att inte missa tåget. Men är det så smart när vi inte vet något om hur dessa personer har kommit fram till just en köp-stämpel. Allt som oftast är det subjektiva åsikter som just dessa analyser bygger på. Vi gör sedan impulsiva köp baserat på andras åsikter. Min lösning är att jag aldrig gör impulsiva köp då jag aldrig läser andras analyser och tar köpbeslut utan jag gör mina analyser i Excel långt innan signaler visar sig så att jag på så sätt är väl förberedd.

(2) Du köper för att alla andra köper

Det här är det vanligaste problemet, att exempelvis en aktie blir otroligt hypad och att personer som håller sig utanför känner en känsla av panik för att missa tåget vilket leder till att fler köper in sig i bolaget utan att själva använt mer än sin rädsla för att stå utanför marknaden som köpbeslut. Min lösning på det är jag ALDRIG köper för att alla andra köper utan jag gör alltid mina analyser, och ibland kan det bli på hypade bolag som exempelvis Tesla eller Fingerprint. Finns det sedan en edge i dessa så köper jag och då inte för att alla andra gör det utan för att siffrorna visar att sannolikheten för en vinstaffär är hög.

(3) Du blir osäker på din investering och säljer direkt när du ser att avkastningen är negativ

Här har vi punkten som jag alltid hade störst problem med innan jag började använda mig av backtesting. Det är väl ingen av oss som gillar att se en av våra investeringar sjunka i värde? Det kan få oss att börja tvivla på ifall vi gjort rätt analys (allt som oftast har vi inte gjort någon gedigen analys utan köpt första bästa köp-stämpeln i en analys) och i värsta fall säljer vi en aktie som bara går ned för att göra en hälsosam rekyl innan fortsatt uppgång. Min lösning är att ifall jag alltid vet när jag skall sälja en aktie så spelar det ingen roll ifall kursen går ned 99 %, för har jag räknat ut att jag skall sälja aktien den 23:e december så säljer jag inte den en sekund tidigare. Likaså om aktien gått upp med 99 % vilket gör att man kan klämma ut det sista.

(4) Du känner dig i ofas med marknaden och säljer vid bottnar samtidigt som du köper vid toppar

Det var också ett problem jag upplevde mycket tidigare och tror det hänger ihop mycket med förra punkten. Det här problemet har nog att göra med hur mycket man vågar sticka ut från mängden och inte göra som alla andra, sen tror jag även att ifall man har hamnat i ofas med marknaden en gång så är det väldigt svårt att komma i fas då man alltid är ett steg bakom. Min lösning här är att jag använder mig just av statistik vilket inte många gör tyvärr (fast bra för min del om man skall vara egoistisk, för ju mer en strategi används ju svårare är det för den att fungera), vilket får mig att hela tiden ligga i fas med marknaden då alla beräkningar grundas på historia som gör prediktioner om framtiden. Vi kan dock aldrig veta säkert hur framtiden ser ut men är nöjd om jag kan beräkna sannolikheter på hur något kommer vara i framtiden.

(5) Du håller dig aldrig fast vid en strategi under en längre period utan byter strategi hela tiden

Hur många gånger har man inte läst i diverse tidningar om olika strategier och tänkt följande ”det måste jag testa”, sen ger man inte strategin mer än en månad innan man dömer ut den som att den inte fungerar samtidigt som man börjar leta efter en ny strategi… Det här är förödande ifall vi vill lyckas då vi måste ha disciplinen att hålla fast vid en strategi för att ens kunna säga om den fungerar eller ej. Min lösning här är att jag slutat leta efter en ny strategi för nu har jag använt min i snart ett år och märkt att den fungerar. Så vill ni testa en strategi så måste ni låta den få chansen att fungera.

(6) Du kollar efter tips och dylikt på diverse sociala medier och förväntar dig att andra skall veta hur olika aktier skall utvecklas

Den här punkten är vanlig och något jag alltid gjorde tidigare. Läste varenda sida i Dagens Industri, Aktiespararna och Affärsvärlden eller scrollade i flödet på Twitter för att hitta nya tips om aktier eller dylikt för att jag trodde att andra visste mer än mig huruvida en aktie var köpvärd. Det är dock bara ett snabbt sätt för att slänga bort tiden på något som inte gör den minsta nytta för ens skicklighet inom investeringar, då INGEN kan veta hur en aktie skall utveckla sig. Min lösning på det här är att jag helt slutat läsa sådana tidningar och gör helt egna analyser i Excel med vetskapen av att ingen matematisk modell i världen kan veta hur en aktie skall gå dock kan vi räkna på sannolikheter och på så sätt ha en edge över övriga aktörer som inte gör det.Logga in för att lämna önskemål

De saker jag listar nedan är sådant jag erbjuder, vill dock aldrig känna att tjänsten inte utvecklas så kommer hela tiden jobba på nya saker. 

  • 28 statistiska analyser per månad (kommer alltid se till att analyserna kommer ut innan öppning så att ni hinner lägga era handelsordrar på aktiemarknaden).
  • Full transparens genom att jag i slutet av varje månad delar med mig av min portfölj (visar även summan jag äger).
  • Varje vecka kommer jag även analysera tre önskemål som ni får rösta fram.
  • Ett sätt att göra er till bättre investerare då ni inte handlar med känslor utan med data.

Övrig information:

Du kan säga upp din prenumeration omedelbart när så önskas och du debiteras därmed inte igen. All betalning sker genom Stripe som är PCI-certifierad vilket innebär att säkerheten är bland den högsta inom betalningsbranschen.

Ifall ni säger upp prenumerationen så förlorar ni tillgång till allt innehåll, så säg upp prenumerationen nära inpå nästa betalningsdag för att inte förlora tillgång till innehållet långt innan.

Vikten av att veta sannolikheten för uppgång (bonusinlägg)

Triangelformation i fastighetsbolaget (Gratis-analys 1/2)

Lika viktigt att veta sannolikheten för nedgång som för uppgång (Gratis-analys 2/2)

Fyll i er e-post nedan för att få notiser om när mina gratis-analyser kommer ut (max två analyser per månad).

Bearbetar …
Klart! Du är med på listan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: