Vad är backtesting samt varför använda backtesting?

  • Min bakgrund
  • Vad är backtesting?
  • Varför backtesting?
  • Har min strategi fungerat?
  • Vad kommer jag erbjuda inom Statistical Finance Premium?

De fem punkterna ovan tänkte jag gå igenom för att ni skall få en tydligare förståelse om varför backtesting är något som alla bör använda. 

Min bakgrund

Jag började jobba i en butik 2013, hade inte flyttat hemifrån så kunde därför spara undan pengar. Det ledde till att jag insåg att man knappt får någon ränta på sina sparkonton så började leta efter ett sätt som man kunde spara pengarna på som gav mer avkastning, vilket ledde mig in på aktiemarknaden. Jag började läsa mer och mer samtidigt som jag lyssnade på diverse poddar för att lära mig så mycket som möjligt. Intresset ökade mer och mer vilket ledde till att jag sökte in till Lunds Universitet för att studera ekonomi i tre år. Min inriktning blev nationalekonomi med undergruppen finansiell ekonomi. 

Efter två år insåg jag att många av de teorier som man får lära sig inte stämmer då vi människor styrs av känslor och det inte är något som räknas med i diverse teorier. Det gjorde att jag började ta fler och fler kurser inom statistik då jag tyckte att det var ett väldigt intressant område, och genom kunskapen från dessa kurser så kom jag fram till en egen modell som jag började använda i början av året och det var den perfekta tajmingen för att verkligen se om modellen funkade eller ej. 

Vad är backtesting?

Backtesting går ut på att man laddar hem data på ett bolags historiska aktiepris för att sedan kolla hur aktien besvarar olika tekniska signaler. Säg att exempelvis MA50 korsar MA200, då laddar vi hem data på bolaget för att se vad som hänt när vi köpt aktien nästkommande handelsdag med kravet att MA50 korsat MA200 dagen innan. Sedan räknar vi ut hur avkastningen varit för olika tidsperioder och sist men inte minst räknar man ut ifall man har en edge (ifall minst 70 % av affärerna varit positiva i den specifika tidsperioden). Om man då hittar en edge så tar man position dagen efter på öppningen. Man säljer sedan efter den förutbestämda tidsperioden vilket gör att man inte behöver tänka på målkurs eller dylikt.

Varför backtesting?

Känslor! Det främsta anledningen till varför man alltid skall handla genom att använda sig av backtesting är att då handlar man inte med sina känslor, vilket är det som oftast förstör för personer på marknaden. Ju mer parametrar vi människor kan bestämma över ju oftare kommer våra känslor komma in och förstöra. Är det dags att gå in nu? Är det dags att sälja nu? Eller jag väntar nog ett tag till för nu har aktien gått upp. Det här är saker vi inte skallbehöva tänka på utan vi skall i förväg veta exakt när vi skall gå in samt exakt när vi skall sälja. 
Backtestingen löser allt det då vi i förväg vet både när vi skall gå in (andel vinstaffärer minst 70 %) samt vi har bestämt i förväg exakt hur många handelsdagar vi skall behålla aktien. Det här hjälper oss inte bara med att ta färre beslut utan backtestingen tar bort en stressfaktor då vi helt kan släppa tanken på ifall man skall sälja en aktie eller ej.

En annan sak backtesting är bra till är följande:
Man får oftast läsa att bara för att MA50 korsar exempelvis MA200 eller att en aktie gör en ny 200-dagars högsta så är det bra, dock så är ingen aktie någon annan lik utan därför måste vi göra beräkningar på varje enskild aktie för att se ifall vi har ett köpläge (vi har en edge). 

Har min strategi fungerat?

Min strategi med backtesting är helt annorlunda mot min tidigare som jag använde i nästan sex år och kan se stora skillnader. Har klarat av Corona galant samtidigt som jag aldrig handlar på tips, känslor eller dylikt längre utan ren fakta. Min ändrade strategi har lett till att jag stängt 9 positioner det här året varav 7 varit positiva alltså cirka 78 % vinstaffärer, vilket är över mitt minimum som är 70 % (tar enbart positioner när backtestingen visar minst 70 % vinstaffärer historiskt). 

Vad erbjuds inom Statistical Finance Premium?

Först och främst så får ni en tjänst som inte alls är som alla andra tjänster (DI, Redeye och exempelvis Aktiespararnas) då det inte finns någon tjänst som enbart gör statistiska analyser på aktiemarknaden. Alla de tjänster som jag har vetskap om tar alltid med riktkurser, nyckeltal, stop loss och har med massa subjektiva åsikter. Det kan vi INTE ha med i vår analys för i sådana fall handlar vi med känslorna vilket är förödande för vår handel. Så är ni redo att ta er handel till nästa nivå så skall ni inte ens behöva tveka på om det här är en bra tjänst eller ej, utan det är enbart sunt förnuft att ifall vi har med mindre beslutsparametrar (som baseras på känslor) så handlar vi bättre på marknaden. Glöm inte heller att så gott som alla aktörer där ute på marknaden (DI, Redeye, Aktiespararna samt Avanza) vill att vi skall handla på känslor för då blir det mer klick samt de tjänar på olika analysverktyg samt courtage.

Logga in för att lämna önskemål

De saker jag listar nedan är sådant jag erbjuder, vill dock aldrig känna att tjänsten inte utvecklas så kommer hela tiden jobba på nya saker. 

  • 28 statistiska analyser per månad (kommer alltid se till att analyserna kommer ut innan öppning så att ni hinner lägga era handelsordrar på aktiemarknaden).
  • Full transparens genom att jag i slutet av varje månad delar med mig av min portfölj (visar även summan jag äger).
  • Varje vecka kommer jag även analysera tre önskemål som ni får rösta fram.
  • Ett sätt att göra er till bättre investerare då ni inte handlar med känslor utan med data.

Övrig information:

Du kan säga upp din prenumeration omedelbart när så önskas och du debiteras därmed inte igen. All betalning sker genom Stripe som är PCI-certifierad vilket innebär att säkerheten är bland den högsta inom betalningsbranschen.

Ifall ni säger upp prenumerationen så förlorar ni tillgång till allt innehåll, så säg upp prenumerationen nära inpå nästa betalningsdag för att inte förlora tillgång till innehållet långt innan.

Vikten av att veta sannolikheten för uppgång (bonusinlägg)

Triangelformation i fastighetsbolaget (Gratis-analys 1/2)

Lika viktigt att veta sannolikheten för nedgång som för uppgång (Gratis-analys 2/2)

Fyll i er e-post nedan för att få notiser om när mina gratis-analyser kommer ut (max två analyser per månad).

Bearbetar …
Klart! Du är med på listan.

En tanke på “Vad är backtesting samt varför använda backtesting?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: