Grov marknadsmanipulation

Jag läste följande artikel angående aktiefusk i social medier, som bland annat tar upp att 2020 har varit året då aktiefusk i sociala medier ökat. Ett exempel som tas upp är att det finns anonyma konton på Instagram med tiotusentals följare som fuskar genom att först köpa massa aktier i ett bolag och därefter gör allt för att prata upp dessa bolag för att på så sätt få sina följare att också köpa aktier i bolaget. Vi alla vet att ju högre efterfrågan är ju högre blir priser likaså på aktiemarknaden, vilket leder till att profilernas innehav går upp i värde. När sedan aktierna går upp i värde för att profilernas följare har köpt aktier i bolagen så säljer de anonyma profilerna aktierna och kvar står följarna med aktier som förlorar i värde efter hypen är över. Dessa följare känner sig sedan lurade och tipsar om brotten som skett på Instagram, jag tycker både profilerna samt följarna skall tänka till. Dels så förstår jag inte hur en investerare kan ha hjärta till att tipsa andra med vetskapen om att dessa kommer förlora pengar (då måste man verkligen älska pengar) när investeraren bestämmer sig för att dra sig ur bolagen som investeraren (profilen) hypat upp, sen förstår jag inte heller hur folk kan tro att någon annan (jag själv inräknat) skall veta hur en aktie skall röra sig då allt handlar om sannolikheter och en osäker framtid, allt vi kan göra är att försöka ha en edge genom att räkna på sannolikheter. Jag skulle själv aldrig vilja få en hög avkastning med vetskapen av att jag har lurat andra utan jag vill få minst 70 % vinstaffärer med vetskapen om att jag gör något rätt utan att jag skall behöva lura in andra personer i bolagen.

Det är främst punkt 1 samt 2 nedan som det ovan gäller.

Lag (2016:1307) om straff för marknadsmissbruk på värdepappersmarknaden

Allt det ovan beskrivna kan sammanfattas med två ord vilka är GROV MARKNADSMANIPULATION, så en uppmaning till mig och er som tipsar om aktier är att ni skall tänka på att det finns en tunn gräns mellan marknadsmanipulation och icke-marknadsmanipulation så därför är det bättre att aldrig skriva köp eller sälj utan låta personer ta egna beslut efter presentation av siffror som alla kan tolka i lugn och ro. Jag skriver exempelvis aldrig köp eller sälj (samt är ärlig med vilka bolag jag äger) utan ger er enbart siffror utefter historiska köp för att ni sedan själva skall kunna avgöra ifall ni tycker det är en edge eller ej. Jag skriver exempelvis alltid att vi har en edge ifall vi har minst fem affärer samt minst 70 % av dessa är positiva men självklart kan ni själva anse att vi har en edge ifall vi enbart har 60 % vinstaffärer, dock skulle jag aldrig kalla 50 % vinstaffärer för en edge då man likaväl kan singla slant.

Fyll i er e-post nedan för att få notiser om när mina gratis-analyser kommer ut.

Bearbetar …
Klart! Du är med på listan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: