Vad hände med SAS igår?

Igår så gick SAS upp med 45,7 % (justerat för emissionsvillkoren) och det finns ingen bakgrund som kan motivera en sådan uppgång (aktien handelsstoppades i Oslo för att undersöka varför den steg som den gjorde). Nordnets sparekonom sa bland annat såhär om uppgången ”Aktien har helt enkelt gått i spinn och de traders som ger sig in i detta borde vara beredda på att aktien lika gärna kan kraschlanda”. Jag har själv svårt att förstå mig på sådana här spektakulära uppgångar men antar att det är flockbeteendet som styr investerare när man ser att något gått upp mycket och tänker att ”nu måste jag hoppa på tåget innan aktien går upp ännu mer”. Jag gjorde själv backtesting på SAS 6:e augusti och då stod aktien i 7,930 och vi hade ingen edge. I dagsläget står aktien i kursen 2,412 alltså en nedgång på cirka 70 %. Så backtestingen räddade oss från en dålig investering, då jag kan tänka mig att många annars tror att det är läge att bottenfiska, men vad säger att något som har sjunkit inte kan sjunka mer? Det kan exempelvis vara lätt att se att oj nu stiger aktien med cirka 46 % på en dag men då får man tänka på att ifall man köpte aktien den 6:e augusti så har den gått ned hela 70 %.

SAS då
SAS nu

Sist men inte minst vill jag berätta om ett skräckexempel jag läste om förra veckan och det är när någon handlar en aktie när denne har läst hypade inlägg från en ”guru” på sociala medier om att aktien skall gå upp, och köparen går in med 700 000 kr i en aktie på enbart rekommendation utan någon som helst data/backtesting som backar upp själva analysen. Jag vill ALDRIG att ni skall köpa någon aktie för att jag hittar en edge eller dylikt utan det skall enbart fungera som inspiration till affärer där man har data på att sannolikheten för uppgång är större än sannolikheten för nedgång.

Jag håller på att jobba på lite spännande saker så ifall ni vill få reda på nya saker först av alla, ha tillgång till vissa saker som enbart släpps till er som registrerar er eller ha tillgång till exklusiva analyser så bör ni gå med i min e-postlista (då jag kommer börja släppa vissa analyser till enbart min lista av kvantare som jag framöver kommer kalla er).

Bearbetar …
Klart! Du är med på listan.

5 reaktioner till “Vad hände med SAS igår?

 1. Du missar ju att alla som satt med aktien över natt mån-tis kommer att få 9 teckningsrätter där de kan teckna till 1.16kr. Då värdet på aktien i dagsläget är 2.412 blir därmed värdet på rätten ~1.25kr om aktien håller sig på dessa nivåer. 1.25*9 + 2.41= 13.6kr vilket gör att du tjänat nästan 60% om du köpte den för 8kr i början av augusti. Detta kräver ju dock att aktien håller sig på denna nivå och det inte finns något arbitrage mellan aktien och teckningsrätterna.

  Gilla

  1. Tack så mycket för infon! Antar att folk (mig själv inräknat) inte tänkt på det och därför köpte många aktien vilket fick den att stiga kraftigt vilket ledde till att den handelsstoppades i Norge.

   Gilla

 2. Aktiekursen har förvisso backat 70 %, men det är helt missvisande att bara titta på kursen! Folk tittar bara på aktiekursen och tror att den backat jättemycket när det inte är sant, det är därför den rusade upp igår.

  Köpte man för 7,93 och aktien handlas för 2,412 så har man nu teckningsrätter värda 11,268 (9*(2,412-1,16)), totalt är ens investering värd 13,68. Alltså har man fått en avkastning på 72,5 %. Grym investering med andra ord, varför man rimligtvis bör sälja alla aktier man äger i SAS snarast möjligt innan kursen dyker ner till rimliga nivåer igen.

  Gilla

  1. Ger samma svar som tidigare ”Tack så mycket för infon! Antar att folk (mig själv inräknat) inte tänkt på det och därför köpte många aktien vilket fick den att stiga kraftigt vilket ledde till att den handelsstoppades i Norge.”.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: