Är alla uträkningar av betydelse eller kan vissa vara missvisande?

Hur många minns det historiska raset som rapporterades i medier i slutet av juli angående USA:s bruttonationalprodukt (BNP)? Den sjönk med 32,9 % i beräknad årstakt vilket Placera, DI, SVT samt SvD bland annat målade upp som ett ”historiskt ras” och jag kan hålla med om att det var ett historiskt ras, dock så var det ingen som riktigt grottade ned sig i vad dessa siffror egentligen beräknas på eller betyder (innan jag visste vad siffrorna egentligen mätte så tyckte jag också att det inte var bra). 32,9 % är den procenten som K1-2021 BNP skulle vara under K1-2020 BNP om BNP skulle sjunka i samma hastighet de tre kommande kvartalen som för K2-2020.

Det rapporterade talet 32,9 % är med andra ord ganska meningslöst för ingen förväntade sig (inte i slutet av juli då paniken hade lugnat sig) att vi skulle kunna ha en hel värld nedstängd i ett helt år vilket skulle behövas för att BNP skulle fortsätta falla i samma takt som under K2 (kvartal två). Vi kan ta ett exempel med HM som har cirka 5000 butiker, under april hade HM 4000 butiker stängda och i nuläget 220 (vilket HM rapporterade i augusti), ifall vi skulle haft samma restriktioner i världen fortfarande så skulle inte HM kunnat öppna sina butiker utan allt skulle vara som under april och då hade det rapporterade värdet 32,9 % varit värdefullt (dock skulle samma sak varit tvunget att fortgå nästkommande kvartal). Slutsatsen är att personer som enbart ser den beräknade årstakten får helt fel intryck och det är något som sättare av huvudrubriker är väl medvetna om.

Men men dags för lite backtesting. Har kollat på Apple då vi har ett event framför oss (på tisdag) från deras sida, där vi kan förvänta oss nya produkter.

Vi befinner oss inte lika långt ifrån MA200 längre som jag påpekade i juli viket är skönt, för nu börjar det inte se lika överköpt ut längre. Vi kan kolla vad som händer när aktien stänger ovanför MA50 för att se ifall vi har en edge.

Vi har ingen edge så min gissning är att vi skall ned en bit till för att minska avståndet mellan aktiepriset samt MA200. Dock så kan eventet göra så att det blir tvära kast åt bägge hållen.

Ifall vi kollar på börsen överlag så ser det ut som följande:

Vi har konsoliderat i snart två månader så det är dags för en större rörelse på uppsidan eller nedsidan vilken sekund som helst, skulle inte förvåna mig om vi får en kraftigare rörelse nästa vecka i OMX.

Jag håller på att jobba på lite spännande saker så ifall ni vill få reda på nya saker först av alla, ha tillgång till vissa saker som enbart släpps till er som registrerar er eller ha tillgång till exklusiva analyser så bör ni gå med i min e-postlista (då jag kommer börja släppa vissa analyser till enbart min lista av kvantare som jag framöver kommer kalla er).

Bearbetar …
Klart! Du är med på listan.

3 reaktioner till “Är alla uträkningar av betydelse eller kan vissa vara missvisande?

 1. Hej Adam,
  Jag försöker fortfarande processa den information jag försöker ta in gällande ditt tankesätt.
  Påvisar din uträkning att man borde sälja av hela/delar av innehavet?
  Eller när du pratar edge menar du att utvecklingen för 12 månader framåt indikerar att jag som Apple ägare ej bör fylla på innehavet?

  Sorry för alla dumma frågor. Men jag måste fråga för att lära 🙂
  Med vänlig hälsning

  Gilla

  1. Hej, vad kul att du vill försöka lära dig. Ifall du har en edge (som jag definierar som minst 70 % vinstaffärer historiskt) så betyder det att du har sannolikheten på din sida, om du exempelvis redan äger Apple så betyder det inte att du skall sälja bara för att du inte har en edge, för du äger ju bara aktien om du i förväg har räknat ut att du har en edge (och vet exakt när du skall sälja). Hoppas du förstår vad jag menar. Mvh Adam

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: