Vanligaste psykologiska felen som vi gör på börsen

Det finns så många mentala fallgropar på börsen så tänkte ta upp några av de vanligaste här som jag vet om.

Dunning-Kruger-effekten

Innebär att man har lätt att överskatta sin egna kompetens när man jämför den med andra, vilket kan leda till att man oftast tror att man har rätt om något när man egentligen inte har kunskapen som krävs för att veta ifall det någon annan säger är rätt eller fel.

Förankringseffekten

Säg att du har hört från någon investerare/analytiker som du tror på att en aktie är köpvärd, du kommer i framtiden hela tiden ha det som ett ankare och kommer få svårt att se att aktien kanske inte alls är köpvärd.

Önsketänkande

Vilket man oftast ser i diverse forum där folk som själva äger aktierna hypar upp dessa och skriver massa önsketänkande med framtida prognoser som underlag (ändå vi alla vet hur svårt det är att göra just prognoser). Man framhäver helt enkelt det som är önskvärt och förtränger det som är icke-önskvärt.

Det största hjärnspöket av alla är att vi är livrädda för att ha ”fel” vilket leder till att vi håller i våra förluster i hopp om att dessa aktier skall gå upp och istället fortsätter de allt som oftast ned. En trader vid namn Ed Seykota sa följande ”If you can’t take a small loss, sooner or later you will take the mother of all losses” vilket kan exemplifieras med en historia från en bok skriven av Fred Kelly. Historien handlade om en man som hade satt upp en fälla på en gård där han försökte fånga in kalkoner. En dag hade han tolv kalkoner i buren men då gick en ut, mannen tänkte att han skulle dragit i snöret när det var tolv kalkoner i buren.. Han tvekade en stund och tänkte att ifall han väntar så kanske den går tillbaka in i buren. Medan han väntade på kalkonen så gick ytterligare två ut och då tänkte han att han skulle nöjt sig med elva. Han visste inte vad han skulle göra men kom fram till om bara en av de två som gick ut kommer tillbaka så stänger han grinden, dock så hann tre ytterligare gå ut och tillslut så hade han en tom bur. Det är på ett liknande sätt ett säljbeslut på marknaden fungerar, man tänker att om den bara går upp lite av allt det jag förlorat så säljer jag. Allt det här leder till att vi måste ha strikta regler för när vi skall sälja ifall vi inte skall råka ut för samma dilemma, vilket jag har från min modell som säger exakt vilket datum jag skall sälja, så jag bryr mig inte ifall aktien går ned 15 % eller upp 15 % just den dagen då jag hade sålt i vilket fall som helst. Ju färre parametrar ju färre beslut!

Jag håller på att jobba på lite spännande saker så ifall ni vill få reda på nya saker först av alla, ha tillgång till vissa saker som enbart släpps till er som registrerar er eller ha tillgång till exklusiva analyser så bör ni gå med i min e-postlista (då jag kommer börja släppa vissa analyser till enbart min lista av kvantare som jag framöver kommer kalla er).

Bearbetar …
Klart! Du är med på listan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: