Prishöjning den heliga graalen för aktiekurser? Samt lite Netflix

Jag läste precis ut en bok som handlar om prissättning som heter följande:

Ta betalt! : Hur pris påverkar allt av Andreas Jonason, Felix Mörée samt Hermann Simon. Jag kan varmt rekommendera den boken ifall man vill förstå hur priser och dylikt sätts i samhället, är mycket jag inte visste innan även om jag läst en ekonomiutbildning på Lunds Universitet (dock nationalekonomi och inte företagsekonomi där jag antar att det här är mer inriktat på).

En sak som tas upp i boken är att en sänkning av priset leder till ”lite” eller ”mycket” ökad försäljning enligt de flesta företagsledarna. Dock måste det kunna uttryckas i siffror för att räkna ut intäkt och vinst (finansiella mätvärden). Man kan inte fatta välgrundade prisbeslut utan siffror och vi kommer sedan se att dessa siffror har stor påverkan på aktiekursen.

Här ovan ser vi ett exempel på vad som händer när bolagen höjer priserna med 2 % exempelvis så ökar ICAS börsvärde med nästan 40 % och genomsnittet är 19,5 % vilket inte är fy skam.

Ett annat exempel på hur prissättningen påverkar aktiekursen är fallet med Marlboro då man 1993 sa att man skulle sänka priserna vilket ledde till att aktiekursen föll med 26 %.

En annan sak som tas upp i boken är att det som påverkar vinsten (det som allt går ut på) mest är prisökningar alltså inte ökningar av volym eller kostnadsbesparingar. Ändå så är det just kostnadsbesparingar och volymökningar som många bolag rapporterar eller fokuserar på, alltså har de fokus på fel sak samt så borde prissättningen förklaras bättre i rapporterna som ges ut så man får en tydlig bild av hur företagen ser på prissättning.

Sist men inte minst… Jag skrev i veckan om några varningssignaler jag såg på marknaden och ett av dessa var att FANG-bolagen avvek från sina medelvärden allt för stort.

https://statisticalfinanceblog.wordpress.com/2020/07/15/varningssignaler/

Igår så föll just Netflix i efterhandeln efter en besvikelse på rapporten. Jag blev lite fundersam över att just Netflix var den som föll så kraftigt då jag tänker att de borde gynnats av Corona då folk sitter mer hemma och kollar på serier, men antar att tillslut så finns det inte mer att kolla på och de kan inte producera något nytt när allt är nedstängt. Samt så var det mesta redan inprisat i kursen.

Jag håller på att jobba på lite spännande idéer så ifall ni vill få reda på nya saker först av alla eller ha tillgång till exklusiva analyser så bör ni gå med i min e-postlista (då jag kommer börja släppa vissa analyser till enbart min lista av kvantare som jag framöver kommer kalla er). Mitt mål är att få er till att bli de 10 % på aktiemarknaden som INTE förlorar pengar!

Bearbetar …
Klart! Du är med på listan.

Glömt inte heller att ni kan prenumerera på bloggen genom att ange er e-post nedan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: