Aktiemarknaden = ekokammare

Jag läser alltid olika forum där aktier som jag äger tas upp för att på så sätt känna sig uppdaterad och dylikt även om jag inte känner att det ger allt för mycket, då vi som personer där oftast äger just aktien och har svårt att tala illa om vårt egna ”barn”. Det är specifikt en aktie som jag äger där en nyhet kom ut för några dagar sedan och alla var glada och hypade (även jag tyckte att det var en positiv nyhet) dock så kom det ett inlägg från en person som väldigt lugnt och proffsigt (underbyggda av siffror) förklarade sin åsikt om varför han tyckte det var en obefogad uppgång tack vara den nyheten och genast började personer hoppa på och säga att den personen skall sälja alla sina aktier och hålla sig borta. Jag tycker HELT tvärtom, för tack vare den personen började man själv tänka och väga in andras utmanande och väldigt underbyggda åsikter i sin analys av företaget vilket får mig att tänka klarare. Lyssnar man enbart på andra personer som hypar upp aktien för att de själva äger den (jag själv inkluderad) så får man ju ingen utmaning och då är det lätt att man kan missa självklara saker som inte enbart är bra.

Jag vill dock påminna er om att jag aldrig tar beslut om jag skall sälja eller köpa på grund av att jag ändrat min uppfattning om företaget eller något efter att läst ett inlägg, utan jag följer slaviskt min modell dock betyder det inte att jag inte vill hitta bra företag där när jag väl hittar en edge går in i dessa. På så sätt hittar man både bra företag som man vill äga samtidigt som man backar upp det med en edge genom att använda en kvantitativ modell.

Ett annat ämne som jag vill ta upp är att många som försöker skapa något för utså påhopp eller liknande även om dessa inte är underbyggda med fakta, jag är alltid öppen för att lära mig nya saker eller förbättra en modell men då vill jag ha fakta eller att det som personen säger har någon substans för annars anser jag att det enbart är en haters som jag har att göra med som står för följande

H-having

A-anger

T-towards

E-everyone

R-reaching

S-success

Att istället för att själv tillkomma med något av nytta så försöker sådana personer enbart trycka ned andra som försöker att göra något som de brinner för bara för att de själva inte kan göra något av sin situation som de antagligen inte är nöjda med. För vem har tid att trycka ned andra om man själv håller på med att förverkliga något som man brinner för?

Lyssnade innan idag på en podd där Peter Nilsson (många års erfarenhet från finansbranschen) var med och han nämnde framförallt två saker som jag helt håller med om vilka är följande. Att folk (dock skillnad mellan individer) tycker det är väldigt viktigt att ha rätt, och att man inte skall likställa en förlust med att man haft fel. För oss som använder en kvantitativ analys så bryr vi oss inte om ifall vi har ”rätt” eller ”fel” för det är en del av spelet då vi gjort våran analys noggrant innan och just utfallet blev inte som vi hade hoppats på. En annan sak han nämnde var att framförallt män har en tendens att få hybris när det går bra och vill dela dessa i diverse sociala medier och han ansåg att man framförallt inom mikro-bolagen skall utgå ifrån att man haft en helt del tur och att det senaste sju åren har varit relativt enkelt att handla.

Sist men inte minst hade jag uppskattat att ni tar er tid att svara på min enkät då jag som den data-älskare jag är vill ha mer data på vad ni vill se för typ av bok. Just nu är det 75 % fördel för den ena kategorin.

Trevlig helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: