Varför är spannet för aktiepriset så stort för vad analytiker/investerare anser att det bör befinna sig på?

Jag läser en bok som handlar om pris, dock inte just priset på aktier utan priser överlag samt hur produkter prissätts. En sak som det pratas mycket om i boken är att priset speglar vad varje individ tycker att en produkt är värd, en produkt kan kännas värdefull för en konsument medan det inte känns lika värdefullt för en annan konsument. Ett exempel jag själv kan tänka på är Iphone, tänk exempelvis en kund som har alla övriga Apples produkter vilket leder till att vederbörande är inne i det ekosystemet då är det inte helt främmande att den personen kanske tycker att värdet av att fortsätta att vara en trogen kund till Apple är större än att sätta in sig i ett helt nytt system, därför är den personen beredd att betala lite extra för dessa produkter. Vill dock påpeka att vad som sätter priset på en produkt eller aktie är väldigt komplext då det finns tusentals faktorer som påverkar kundens upplevda värde som på så sätt påverkar priset på produkten.

Tänk exempelvis analytiker som kanske har läst något om ett bolag som någon annan analytiker inte gjort vilket leder till att dessa analytiker bildar sina värderingar på olika informationsgrunder. Då är det inte konstigt om en analytiker kanske säger köp med riktkurs 200 medan den andra analytiker som har en annan uppfattning och värderar aktien kanske har en riktkurs på 150 samt sälj. Det leder till att riktkurserna som även baseras på prognoser kan skilja sig vilket inte alls är konstigt då ingen analytiker är den andra lik (ingen har exakt samma värderingar som en annan person).

Likadant på forum där ”småsparare” skriver olika riktkurser och dylikt men dessa kan skilja på sig ganska stort, även där har vi med värderingar av information att göra eller uppfattningar. Är det någon som är väldigt miljömedveten och läst på om solceller eller dylikt så kan den personen värdera en aktie högre gentemot en annan investerare då den kanske inte är lika påläst eller inte tycker att det borde vara lika mycket värt med positiv miljöpåverkan som den påläste tycker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: