Psykologin bakom stöd och motstånd

På bilden ovan kan vi se att när priset kommer ned till botten av kanalen så dyker fler köpare upp och aktien stiger, sedan i toppen så säljer alla som köpte i botten och den dyker igen. Anledningen till varför en aktie bryter upp/ned från ett sådant intervall är för att många aktieägare kan suttit och väntat på att sälja på en kurs ovanför kursintervallet men givit upp och sålt inom intervallet istället. Därför har säljarna försvunnit och ifall det dyker upp tillräckligt många köpare så stiger kursen och man har brutit motståndet då det finns fler köpare än säljare.

När det kommer till att bryta stödnivåer så gäller följande. Ifall en aktie ligger länge ovanför ett stöd så kan potentiella köpare under den nivån tröttnat och höjt sitt pris och köpt ovanför stödet istället. Det som händer ifall aktien ändå bryter stödet är att många potentiella köpare har försvunnit från lägre prisnivåer och aktien kan falla snabbt.

Gamla stöd betraktas som motstånd och anledningen till varför är att de som köpte kring den gamla stödnivån har en negativ utveckling och när aktien kommer upp till motståndet vill de sälja för då gör dem det utan förlust vilket leder till ett ökat säljtryck och aktien faller igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: