Tradingdagbok är A och O för att lyckas med sin handel

Hur vet du att din strategi funkar och att du inte enbart handlar på känslor? Jo du måste föra dagbok över dina affärer för att sedan se ifall du har en edge med den strategin som du använder. Jag började själv med det för ungefär ett halvår sedan så tog mig ungefär 8 år vilket är alldeles för lång tid.

Jag tänker dela med mig om vad jag har med i dagboken/journalen.

Såhär ser min ut, blir genast mycket data som man kan grotta ned sig i

Datum: Här skriver man in vilken datum man gjorde sin backtesting eller dylikt samt bestämde sig för köp

Namn: Namnet på värdepappret

Tid öppning: Vilken dag man tog positionen

Tid stängning: Vilken dag positionen stängdes

Varför/signal: Här skriver man in signalen exempelvis MA50 korsar MA200

Känsla 1-10: Här skriver man helt enkelt in hur känslan är angående affären

Inköpskurs: Just inköpskursen

Profit target: När priset på värdepappret når profit target så säljer du. Jag använder dock aldrig det men bra att ha med det då jag hellre har mer data att jobba med än mindre

Stoppen: Ifall priset når stoppen så säljer du, använder inte det heller då jag inte bryr mig ifall priset når profit target eller stoppen då jag har en förutbestämd tidsperiod som jag skall äga värdepappret

Risk-reward: Hade jag jobbat mer med profit target samt stoppen så hade jag aldrig velat ha en RR under 2.

+-: Här har jag totalsumman som jag förlorat/tjänat

Antal aktier: Antalet värdepapper

Summa köp: Summan jag köpte för

Summa försäljning: Försäljningspris av alla aktier

Avkastning: (slutpris-startpris)/startpris

Varaktighet: Hur länge jag skall behålla värdepappret

Reflektioner över tradingbeslut: Här skriver jag lite tankar angående varför jag tog affären samt hur den utvecklade sig rent psykiskt.

Slutsats: All den här datan vill jag sedan använda för att se ifall min strategi funkar. När 2020 är över vill jag se att jag har minst 70% vinstaffärer då jag alltid gör min backtesting innan och aldrig köper ett värdepapper ifall jag inte har minst 70% sannolikhet för en positiv affär.

2 reaktioner till “Tradingdagbok är A och O för att lyckas med sin handel

  1. Otrolig basic dokument det här. Har du ingen uppföljning eller nåt? Jag håller på att skissar på en egen modell och funderar lite på vad jag ska ha med och sen även följa upp jämförelse emot index och även kolla aktier jag kollat på som jag avstått ifrån. Om jag tror en aktie inte är köpvärd och sen går upp en bra bit då kan det vara värt att kolla om analysen kanske hade fel.

    Gilla

    1. Tack för input! Jag vill göra det så basic som möjligt för att alla skall kunna hänga med. Jag håller med om att man kan ha med mycket mer, själv hade jag velat räkna ut skillnaden på medelavkastningen från backtestingen samt min egna avkastning.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: