Kopplingen mellan statistik och teknisk analys

Sitter och funderar på ifall personer som håller på med teknisk analys vet att det som de egentligen håller på med är att använda sig av statistik. Jag vet själv när jag började med aktier så ritade jag lite linjer och dylikt men visste inte vad det sa mig mer än att jag hade läst i någon bok att ifall den här signalen visar sig så är det ett köp/sälj. Ett klockrent exempel som syftar på varför teknisk analys och statistik är så gott som samma sak är en rektangelformation

När aktien befinner sig i en positiv trend som i bilden uppe till vänster och går in i en konsolidering så brukar placerare vilja köpa aktien för att man läst att det är en bra signal, vid sådana tillfällen är det alltså statistiken som är på ens sida då aktier som befinner sig i en positiv marknadsfas och konsoliderar tenderar att fortsätta uppåt vice versa, dock så är det aldrig helt säkert men om man handlar samma signal gång på gång så har man sannolikheterna på sin sida och det är just därför som teknisk analys funkar. Jag har själv fått lära mig på universitetet att teknisk analys inte funkar men jag anser att det är helt fel då det handlar om att hitta mönster som man sedan kan göra statistik på. Dock kan jag köpa att inte teknisk analys funkar om man inte just gör backtesting eller liknande för då är det som att enbart gissa om man inte har någon data på utfallen av det man gör. Det största nackdelen med teknisk analys är att vissa signaler eller dylikt är det svårt att göra just backtesting på så man vet inte hur stor sannolikhet man har på sin sida för en positiv affär. Exempelvis är det väldigt svårt att göra backtesting på vågteori vilket får mig att så gott som aldrig använda det likaså stöd/motståd då det oftast är subjektiva bedömningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: