Vikten av statistik och att koppla bort känslor

I måndags så var OMX30 svag och noterade en stängning under MA50 samt MA20.

Vid sådana tillfällen vet jag av egen erfarenhet att man kan börja tvivla på sin analys och att som en konsekvens av det trycka på säljknappen lite väl snabbt. Dock om man har gjort sin hemläxa och bara sitter på sina händer så har man statistiken på sin sida. Som jag skrev i ett tidigare inlägg så har vi 72% vinstaffärer med snittavkastning på 2,7% ifall vi håller positionen i 42 handelsdagar (2 m) när OMX30 just stänger ovanför MA50. Så det gäller att vara psykiskt starkt och våga tro på sin analys, det är en anledning till varför psyket spelar en stor roll på marknaden. Man kan ha världens bästa modell men om man inte ”vågar” stå fast vid sin övertygelse så är en bra modell en bortkastad modell. Dock betyder det inte att modellen inte kan förbättras för den finns ingen modell som är helt vattentät och när man har med sannolikheter så vet man aldrig om börsen skall gå upp eller ned och det medför att man måste kunna ta en förlust och ändå ta om samma affär om samma signal uppenbarar sig. I det här fallet har vi 72 % vinstaffärer så det säger att ifall jag tar 10 affärer så är 3 negativa. Den negativa affären kan vara ens senaste affär eller nästkommande affär, men ifall man tar tillräckligt många affärer så har man som sagt sannolikheten på sin sida vilket är det viktiga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: