Storytel samt lite tankar angående osäkerhet

Igår så stängde Storytel ovanför MA20 så därför gjorde jag lite backtesting då det är en aktie som väldigt många pratar om just nu och som jag själv äger.

Jag vill börja med att svara på en synpunkt som jag fick från en person som påpekade att han tyckte att faktaunderlaget är skralt, det kan se skralt ut när man enbart ser en tabell. Men allt jag gör här är att jag hämtar hem data på den aktuella aktien i fråga för att sedan göra min analys, det betyder att allt jag gör kan alla ni som läser också göra och därefter komma fram till exakt samma slutsats som jag. Så utan att försvara mig själv så tycker jag det här sättet att analysera olika aktier är mest rättvist då alla kommer fram till exakt samma sak ifall man räknat rätt, så finns inget rum för tolkning. Det enda som är dolt för er är formlerna som jag använder och anledningen till varför är att det tog lite tid att komma fram till en bra modell/mall och att jag i framtiden har planer på att släppa en kurs/bok då bakgrunden bakom allt inte går att förklara kort och koncist. Sen vill jag även påpeka att inget jag skriver är köp- eller säljrekommendationer utan vill enbart få er till att förstå att INGEN vet hur aktiemarknaden skall gå men vi kan alltid göra beräkningar på historisk data för att ha en större sannolikhet att komma in i våra positioner rätt. Blandar vi in känslor i våra beslut så är det lätt att tänka ”Nu har x gått upp si och så mycket, jag måste köpa den” eller ”Nu gick x ned så måste sälja”, det skall vi aldrig göra för då är risken stor att vi handlar på toppar eller säljer på bottnar. Istället skall vi ALLTID göra en noga analys innan vi väljer att köpa/sälja en aktie och min analys är att jag alltid gör en backtesting som visar vad historien säger om framtiden (även om det just är historia). Sist men inte minst vill jag påpeka att vi alla måste vara öppna för att lära oss nya saker samt att förstå att det som kan sätta oss i trubbel är ifall vi är så övertygade att vi har rätt över något istället för att kunna ha ett öppet sinne och försöka lära sig. Tycker följande citat passar bra här:

”It ain’t what you don’t know that gets you into trouble. It’s what you know for sure that just ain’t so.”

Igår stängde Storytel ovanför MA20, det går även att se att aktien har haft ett väldigt bra år även (kanske mer tack vare) när COVID-19 har spökat.

Lite fakta angående Storytel (Källa Avanza).

”Storytel är en digital aktör som erbjuder tekniska tjänster inom affärsområdena Streaming och Publishing. Exempel på tjänster innefattar abonnemangstjänster för ljud- och E-böcker samt ett flertal olika ljudboksutgivningar. Verksamheten bedrivs utifrån ett flertal olika bokförlag. Storytel har majoriteten av kunderna verksamma inom den nordiska – och europeiska marknaden, med huvudkontor i Stockholm.”

Egna tankar:

Storytel är en aktie som verkligen gynnas av digitaliseringen och även dagens stressade samhälle. Allt fler vill lyssna på ljudböcker eller dylikt vid träning eller pendling. Aktien har även gynnats under COVID-19 då allt fler är hemma och vill roa sig med något. Jag är själv en bokmal så har svårt att endast använda Storytel då jag oftast vill hålla i en riktig bok och fylla på mitt bibliotek hemma, dock förstår jag att inte alla är likadana och jag kan absolut se det som ett bra alternativ till poddar när man exempelvis är ute och tränar eller skall pendla.

Vi kan se att på kort sikt så har vi inte sannolikheten på vår sida för en positiv affär endast omkring 40-60 procent vilket enligt mig inte är tillräckligt, dock kan vi se att på lång sikt så har vi hela 71% sannolikhet för en positiv avkastning med en medelavkastning på cirka 42%.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: